Hoe we samenwerken met Stibat Services om batterijen een tweede leven te geven

Wanneer een batterij of batterijpakket op de Nederlandse markt komt, zijn producenten en importeurs wettelijk verplicht om "hun" batterijen en accumulatoren aan het einde van hun levensduur terug te nemen en te recyclen. De Stibat Services Foundation voert de wettelijke taken uit voor zowel de EPAC Foundation als de Batteries Foundation als het gaat om productverantwoordelijkheid.


Het jaarverslag van Stichting Stibat Services liet zien dat de inzameling van fietsbatterijen met meer dan 6% is gestegen. Tegelijkertijd toont het rapport ook aan dat het gewicht van fietsbatterijen dat in 2020 op de markt is gebracht, is gestegen van 1,63 miljoen kilogram naar 1,90 miljoen kilogram.\u00a0Stichting Stibat weet deze toename te verklaren. "Omdat elektrische fietsen en E-bikes de afgelopen jaren enorm populair zijn geworden, leidde dit tot meer vraag, wat resulteerde in meer productie en als gevolg daarvan is nu een enorm breed scala aan batterijtypen met een langere levensduur op de markt verschenen," aldus de directeur van Stibat Services. E-bikes hebben immers \u00e9\u00e9n ding gemeen: een batterij. Omdat de batterijcellen in de batterij meer vermogen hebben, neemt automatisch het gewicht van batterijpakketten in de fiets toe.\u00a0Hierdoor komen er steeds meer nieuwe batterijen op de markt, en hoewel de levensduur van deze batterijen toeneemt, neemt ook de hoeveelheid e-waste toe.


Elk jaar neemt de hoeveelheid e-waste met 20% toe. Stichting Stibat Services wil bijdragen aan nieuwe oplossingen en diensten aanbieden die bijdragen aan een goede verwijdering van gebruikte batterijen en accumulatoren. De eisen en wetten rond dit proces kunnen voor producenten en importeurs uitdagend zijn om aan te voldoen. Batterijen en accumulatoren worden ingezameld, maar er is geen systeem om ze volledig te recyclen. Daarom belanden ze vaak op stortplaatsen waar ze later worden verbrand of versnipperd.


Geen evolutie maar revolutie

Refurb Battery is een van de eersten die samenwerkt met de Stibat Foundation om gebruikte e-bikebatterijen te recyclen en hergebruiken. Want wat als... we batterijcellen een tweede leven zouden kunnen geven? Refurb Battery werkt aan 100% groene oplossingen voor energieopslag, wat een grote stap is in de energietransitie waar Nederland momenteel in zit. Refurb Battery gebruikt gerecyclede batterijcellen in hun slimme energieopslagsystemen, als enige op dit moment. Deze slimme opslagoplossingen kunnen dienen als vervanging voor dieselgeneratoren op bouwplaatsen, buitenevenementen, tijdelijke oplaadpunten voor e-mobiliteit of helpen het elektriciteitsnet te ontlasten bij piekvraag.


De opslagsystemen worden geladen met 100% groene energie afkomstig van wind- en zonneparken in samenwerking met onze partner Dutch Sustainable Brands. Zo vormen we het ecosysteem van batterijcellen: door batterijen een tweede leven te geven.