Over het circulaire proces van Refurb Battery

Recent werd de miljoenste (!) cel op nze productielocatie gered van de shredder. We kunnen niet trotser zijn op deze mijlpaal, die het resultaat is van goed teamwork en veel doorzettingsvermogen. Wat ons betreft is dit nog maar het begin. Omdat we het niet vaak genoeg kunnen delen, nemen we je graag nog een keer mee in ons duurzame en innovatieve proces, waar we al meerdere prijzen in de wacht sleepten.
 

Oplossen van huidig én toekomstig e-waste

E-waste is één van de grote uitdagingen van de energietransitie. De vraag naar elektriciteit neemt sterk toe en de de ontwikkeling van batterijen volgt mee. Sneller laden, meer capaciteit: de ontwikkelingen binnen batterijproductie hebben niet stilgestaan. Uit het recent gepubliceerde rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijkt dat batterijen en energieopslag een cruciale rol gaan spelen in de energietransitie. Door energie op te slaan als het opgewekt wordt, kunnen we het gebruiken op momenten dat de opbrengst van duurzame energiebronnen tekortschiet. Zo wordt duurzame energie over de hele lijn stabieler. Niet voor niets was batterijopslag in de energiesector de snelst groeiende energietechnologie in 2023. De implementatie verdubbelde ten opzichte van het voorgaande jaar. Sommige marktvoorspellingen wijzen op een 100-voudige stijging van de geïnstalleerde batterijcapaciteit in de komende jaren. 
 
Maar aan het gebruik van batterijen zitten ook nadelen. Voor de productie zijn namelijk water en zeldzame materialen zoals lithium, nikkel en kobalt nodig. Elke geproduceerde cel heeft zo zelf een CO₂-uitstoot van ~150kg/kWh. Innovaties op het gebied van batterijproductie zijn dan ook essentieel om de capaciteit van hernieuwbare energie te vergoten, stelt de IEA, en de verwachting is dat de productie van bijvoorbeeld lithium-ion accu’s naar de toekomst toe steeds schoner wordt.
 
Refurb Battery wil daar niet op wachten en onderneemt daarom nu al actie. Een groot deel van wat nu nog e-waste is kan namelijk voorkomen worden door batterijen al vroeg in het afvalproces in te zamelen en op celniveau te controleren op kwaliteit. Naar schatting is meer dan 70% van de ingezamelde batterijcellen nog van voldoende kwaliteit om te hergebruiken. Door die cellen opnieuw te gebruiken verlengen we de levensduur van batterijen tot wel 3 of 4 keer. Door ze te redden van de shredder en opnieuw te gebruiken.
 
Het inzamelingsproces
Alle bedrijven die producten op de markt brengen die op batterijen werken, zijn verantwoordelijk voor het einde van de levensduur van hun product. Wat gebeurt er wanneer de batterij van de eBike, eScooter of klein huishoudelijk apparaat niet meer goed werkt? In de meeste gevallen organiseren producenten de inzameling en recycling van deze batterijen, wat in het beste geval resulteert in het oogsten van de grondstoffen. Refurb Battery is opgericht om het hergebruik van batterijcellen zelf te bevorderen. Gericht op het maximaliseren van hergebruik en het minimaliseren van het aantal batterijen die onnodig in verbrandingsovens terechtkomen.
 
Alleen al in Nederland wordt jaarlijks bijna 300 ton aan eBike-batterijen ingezameld. Een aantal dat naar verwachting elk jaar met 20-30% zal groeien. Voor onze circulaire aanpak werken we onder andere samen met Stichting OPEN (voorheen Stibat) om de batterijcellen uit ingeleverde fietsaccu's in te zamelen, te demonteren en te controleren op kwaliteit. Hoe het kan dat de fietsaccu al wordt afgedankt, terwijl de cellen nog goed zijn? Dat heeft te maken met hoe zo’n fietsaccu is opgebouwd. Om een stabiele output te geven, wordt de energieopbrengst van alle cellen in de accu samengevoegd door het BMS. Als er één cel aftakelt, heeft dat gevolgen voor de prestatie van de hele batterij. En zo presteert een fietsaccu met een enkele slechte cel vaak al onvoldoende voor de elektrische fiets van de gemiddelde gebruiker. Voor de consument is dat meestal het moment om de accu in te leveren bij Stichting OPEN of de fietsfabrikant, die een wettelijke verplichting heeft tot terugname van de accu’s. Naar schatting zijn vaak meer dan 70% van de cellen nog van goede kwaliteit op het moment dat een fietsaccu wordt ingeleverd.
 
Kwaliteit en data 
Refurb Battery werkt samen met Stichting OPEN en fietsfabrikanten als Accell. We demonteren de fietsaccu’s en controleren en monteren de cellen vervolgens in modules die zijn voorzien van een ‘slimmer’ BMS. Slimmer omdat deze op celniveau naar de opbrengst kijkt en cellen uitschakelt indien nodig. Door daarnaast de in- en output van de toepassing in zijn geheel te monitoren, meten we feilloos waar en wanneer welke cellen aan vervanging toe zijn. Cellen worden op deze manier steeds opnieuw gecontroleerd en indien mogelijk vaker hergebruikt. Dankzij dit unieke proces werken onze systemen nu al aan het verminderen van het toekomstige én het bestaande e-waste probleem.
 
Een tweede leven
De aanpak van Refurb Battery voor het oogsten, testen en hergebruiken van batterijen biedt een circulaire basis. Goedgekeurde cellen assembleren we in maatwerkmodules die gebruikt worden in allerlei toepassingen, zoals energieopslagsystemen (ESS). Elk module bestaat uit 320 nauwkeurig gesoldeerde cellen, ingebed in een module die is ontworpen voor hergebruik, zodat alle componenten keer op keer kunnen worden hergebruikt. Onze circulaire energieopslagsystemen laden bijvoorbeeld elektrisch materieel op bouwplaatsen, voorzien laadpleinen van elektrische buffers en verduurzamen sportpleinen. Elk systeem is ontworpen voor hergebruik.