Duurzaam en emissieloos werken op de bouwlocatie

(Dit artikel is afkomstig uit de Vakblad Bouw&Aanbesteding)

Duurzaam en emissieloos werken op de bouwlocatie

Batterijen krijgen een tweede leven 

In de strijd tegen klimaatverandering en het terugdringingen van het gebruik van fossiele brandstoffen verlangt de overheid ook van aannemers in de bouw- en infrasector duurzaam en emissieloos werken. Elektrisch materieel is belangrijk om dit doel te bereiken, maar de laadcapaciteit ter plekke is vaak nog onvoldoende. Bovendien zit het elektriciteitsnet behoorlijk vol.  Circulaire energieopslagcontainers van Refurb Battery bieden uitkomst. 

De oplossingen van Refurb Battery bieden tijdelijke energievoorziening op de bouwplaats en bufferopslag voor laden of snelladen van elektrisch materieel. Bob van Kampen van Refurb Battery: “Het huidige elektriciteitsnet heeft lang niet altijd voldoende capaciteit. Met onze oplossing kun je elektrisch materieel opladen op de bouwlocatie met een kleine aansluiting. Onze oplossingen zijn modulair en flexibel. Ze kunnen makkelijk met elkaar worden verbonden, waardoor de energiecapaciteit nog groter wordt. De capaciteit gaat van 420 kWh tot meerdere MWh-en.” Later dit jaar komt een model op de markt met ingebouwde snellader, specifiek om elektrisch bouwmaterieel te kunnen laden op een kleine bouwaansluiting. 

Refurb Battery verhuurt de energie opslagcontainers. Hiermee ontzorgen ze de aannemer, deze hoeft dan zelf geen dure permanente voorziening aan te schaffen en dit brengt een mate van flexibiliteit met zich mee.  

“Met onze producten maakt de aannemer een belangrijke verduurzamingsslag,” zegt Bob van Kampen van de onderneming in het Brabantse Rijsbergen. “Onze batterijpacks dragen in belangrijke mate bij aan het halen van de klimaatdoelen van de overheid.” 

Productieproces 

Bob van Kampen: “Circulariteit en dus ook duurzaamheid staat centraal binnen ons bedrijf en dit begint al bij onze productie. We maken gebruik van ingezamelde fietsbatterijen. Vaak zijn de batterijcellen daarvan nog prima en is er iets anders mis met de accu.  Door het hergebruik van deze batterijen komt er veel minder CO2 vrij bij het bouwen van energie opslagsystemen dan bij de productie van geheel nieuwe, en we hoeven hier geen nieuwe schaarse grondstoffen voor te gebruiken. Ons product is dus volledig circulair en kwalitatief net zo goed als nieuw. Ook is onze batterijpack ontworpen voor circulariteit en kan makkelijk gedemonteerd worden voor hergebruik.”

Inzamelen

Refurb Battery is volgens Bob van Kampen de enige onderneming in Nederland die zich heeft gespecialiseerd op haar marktsegment. “Basis voor onze batterypacks zijn gebruikte fietsaccu’s. Wij bouwen deze om tot circulaire batterij-oplossingen. Op onze productielijn komen de accu’s binnen via onder meer Stichting Open, dat onder de naam WeCycle batterijen inzamelt. Ook is er een een Europees samenwerkingsverband met Accell Group. De aangeleverde exemplaren worden handmatig opengemaakt en tot op celniveau ontleed.  Deze cellen worden getest en daarna ingebouwd in grote batterijpacks. De aangeleverde en gebruikte batterijen hebben vaak nog 90 – 95% van hun oorspronkelijke capaciteit, dus daar zit nog veel potentieel en het is zonde om ze weg te gooien. Onze missie is dan ook dat we zoveel mogelijk batterijen een tweede (of derde) leven willen geven. We maken een standaard batterijpack, en daar maken we dan weer verschillende applicaties mee zoals de energie opslagcontainers.”

Samenwerking

Inmiddels is een succesvolle pilot gedraaid in samenwerking met BAM in Den Bosch en Waalwijk. Bob van Kampen: “De energieopslagcontainer wordt hier gebruikt om snel elektrisch materieel op te laden met een kleine aansluiting op momenten dat daar behoefte aan is.” Daarnaast is een Refurb Battery energie opslagsysteem geplaatst in een proeftuin van BAM Charging Solutions, waarin wordt geëxperimenteerd met het koppelen van zonne-energie, verschillende slimme EV laadoplossingen en energieopslag. Zo draagt onze circulaire batterij oplossing duurzaam bij in verschillende bedrijfsonderdelen van BAM.